Ako je nešto potpuno nepotrebno, pa čak i štetno, jeste kukanje. Prebacivati krivicu na nekoga ili nešto je samo dodavanje tereta na pleća. Reči imaju svoju energiju. Ako posle njih ne usledi akcija, ova energija ostaje zarobljena u nama i raste svaki put kada se iznerviramo, kada smo besni i ljuti. Stvaranje osećaja nemoći je uništitelj samopouzdanja i nade.

Priča koja sledi je odličan primer da svako ko ima hrabrosti da stvara svoj put, treba da zna da ne može da utiče na okolnosti na putu. Može samo da istraje na putu i da poteškoće pretvori u lekcije.

“- Učitelju – jednom je pitao učenik – zašto postoje teškoće koje nas ometaju da postignemo cilj, udaljavaju nas od izabranog puta, pokušavaju da nas primoraju da priznamo svoju slabost?

– To što ti zoveš teškoćama – rekao je Učitelj – zapravo je deo tvog cilja. Prestani da se boriš sa tim. Samo razmisli o tome i uzmi to u obzir kada biraš put. Zamisli da gađaš iz luka. Cilj je daleko i ne vidiš ga, pošto je na zemlju pala gusta magla.

Da li se boriš sa maglom? Ne, ti čekaš da vetar dune i magla nestane. Tada je meta vidljiva, ali vetar preusmerava let tvoje strele. Da li se boriš sa vetrom? Ne, ti jednostavno odrediš njegov smer i podešavaš strelu na malo drugačiji ugao. Tvoj luk je težak i čvrst, ti nemaš snage da povuče tetivu. Da li se boriš sa lukom? Ne, ti treniraš svoje mišiće, i svaki put jače povlačiš tetivu.

– Ali, postoje ljudi koji gađaju iz laganog i gipkog luka po vidljivom, mirnom vremenu – rekao je uvređeno učenik.

– Zašto se samo moja strela susreće sa toliko prepreka na svom putu? Da li se svet opire mom kretanju napred?

– Nikada ne gledaj na druge – nasmeši se učitelj.

– Svako ima svoj luk, svoj cilj i svoje vreme za hitac. Jedni imaju za cilj pogodak centra mete, a drugi mogućnost da nauče kako da gađaju.

Učitelj je spustio glas i nagnuo se prema učeniku:

– Želim još da ti otkrijem strašnu tajnu, momče. Magla ne pada na zemlju da bi omela tvoj hitac, vetar ne počinje da duva zbog toga da tvojoj streli promeni smer, čvrst luk nije napravio strelac da bi ti shvatio svoju slabost. Sve to postoji samo po sebi. Ti si odlučio da u tim uslovima precizno pogodiš cilj.

Zato, ili prestani da se žališ na teškoće i počni da gađaš, ili umiri svoju gordost i izaberi lakši cilj. Cilj, na koji možeš gađati iz blizine…”