Kao što obično biva, jedan nemio događaj pokrenuo je lavinu promena u mom životu. Prihvatio sam sve što se dešava i krenuo u učenje veoma teških lekcija. Bio sam i dovoljno srećan da imam bezgraničnu podršku svoje supruge jer je ovaj period, koji volim da zovem “tamna noć duše”, izuzetno zahtevan. Tokom bolnog perioda čišćenja izašlo je na svetlo dana sve ono što je bilo deo moga bića. Morao sam da dovedem u pitanje sve moje životne vrednosti, uverenja, očekivanja.

Na putu upoznavanja sopstvene ličnosti, dolazio sam u kontakt sa raznim tehnikama i upoznao sam sjajne ljude. Išao sam na psihoterapiju kod Branke Krdžić, na porodične konstalacije kod Vedrana Krljete, praktikovao EFT. Sve ovo je bilo veoma korisno u mojoj izgradnji i toplo preporučujem sve nabrojane metode i navedene osobe.

Od samog početka ove lične transformacije, pa sve do danas, moja svakodnevna aktivnost je yoga. Yoga je velika nauka o životu. Pravi je blagoslov da u Beogradu radi veliki učitelj Ashtanga Yoge – Ranko Stoiljković (Vairagya Ranko) kod koga sam naučio principe yoge i započeo sa ozbiljnom jogičkom praksom. U želji da razumem sve njene aspekte, upisao sam školu za yoga učitelje u Holističkoj Akademiji Maya  koja prati program Evropske Yoga Federacije i još jednog velikog yoga učitelja kojeg imamo na ovim prostorima  Jadranka Mikleca. Počeo sam da proučavam osam krakova yoge prema tradiciji Maharišija Patanđalija. 2019.godine sam postao stipendista Vlade Indije i dobio privilegiju da učim yogu na S-VYASA Yoga univerzitetu u Bangaloru u Indiji. Po povratku iz Indije, nastavio sam  školovanje i par godina kasnije dobio zvanje yoga učitelja. Saradnju sa Holističkom Akademijom Maya sam proširio i na obostrano zadovoljstvo držim časove yoge, kao i predavanja na temu asana, pranayama i meditacije u njihovoj školi yoge.

Nekako u paraleli sa yogom, u mom životu se pojavio Reiki – metoda tradicionalne medicine koja se zasniva na veštini korišćenja univerzalne životne energije. Moja prva Reiki učiteljica je Ana Strugar  koja podučava Usui Reiki da divan način, koristeći u radu svoju izraženu intuiciju i potpuno poverenje u Božju volju. Ana mi je prenela svo svoje znanje iz Reikija i nesebičnom ljubavlju dozvolila da nastavim dalje svoje usavršavanje. Moj sadašnji učitelj Reikija jeste Žarko Ilić koji je pristao da postane moj učitelj Tibetan/Usui Reikija što je bila dodatna stepenica za proširivanje iskustva u radu sa beskrajnim energetskim poljem oko nas.  Danas sam sertifikovani Tibetan/Usui Reiki učitelj prema programu Internacionalnog Reiki treining centra.

Kako sam pristalica celoživotnog učenja, smatram da svaki učitelj treba neprestano da bude i učenik. Da stalno traži načine da proširi svoje razumevanje sveta. Proces teoretskog, logičkog usvajanja znanja je važna etapa bilo kog učenja, ali potom sledi suština razumevanja naučenog – kroz proces ličnog iskustva. Veliki učitelji yoge se veoma suzdržavaju da govore o nečemu kroz šta nisu sami prošli. Nastojim da se pridržavam ovog principa.

Znanja i iskustva iz yoge i Reikija ukazala su mi na jednu zajedničku tačku, a to je energetska osnova svog postojanja. Samim time i mnogobrojne nedaće sa kojima se ljudi susreću imaju svoj energetski naboj. Želeći da ovo bolje proučim, moj dalji korak je bio PEAT – terapeutski metod i sistem duhovnog razvoja Ž. M. Slavinskog. PEAT metodom se brzo i efikasno uklanjaju teški i dugotrajni emocionalni i psihološki poremećaji. Na tome što sam danas sertifikovani PEAT Procesor duboko sam zahvalan Dubravki Stojković i Ivani Tišljar koje mi i danas pružaju veliku podršku u procesu daljeg razumevanja ovog veoma efikasnog sistema.

Tražeći način da uspešno izrazim svoje potrebe, da poboljšam svoje komunikacione veštine, kao i da bolje razumem načine razmišljanja drugih, upisao sam Geštalt akademiju. Psihoterapeutska edukacija je dugačak proces samorazvoja koji mi pre svega pomaže u razvoju komunikacionih veština i održavanju zdravih međuljudskih odnosa.

Prema klasičnom sistemu školovanja, završio sam master studije iz oblasti menadžmenta na DOBA fakultetu iz Slovenije. Zaposlen sam na Univerzitetu u Beogradu na poziciji samostalnog stručnog saradnika, a specijalizacija su mi međunarodni projekti iz oblasti istraživanja i obrazovanja.

Blagosloven sam da budem suprug i otac dvoje dece.

Lični razvoj je celoživotni put i radujem se svemu što me još uvek čeka da naučim. Jedan vid samorazvoja odnosi se i na pomoć drugima, kao i prenošenje znanja i iskustva. Radujem se svim ovim aktivnostima koji su predamnom.

Poruka:

Živite svoju priču, budite hrabri i spremni da platite cenu svojih izbora. Slušajte svoje unutrašnje biće, zakoračite i sami kreirajte svoj put. To je sreća, to je samopoštovanje, to je divan osećaj življenja sa smislom.