Šta je Reiki?

Reiki (Rei – univerzalna, životna; Ki – energija)

Sve je energija. O tome su govorili i Ajnštajn i Tesla i mnogi drugi. Oblici energije su različiti, ali je konstanta – sveprisutna univerzalna energija koja prožima sve i obuhvata ceo Univerzum. Od čestica atoma do galaksije. Osnova postojanja svega, bilo da su to misli, emocije, voda ili kamen – sve je energija. Reiki je energija koja pokreće sva živa bića, koja se ne može opisati ali je prisutna u svemu. Životna energija se širom sveta naziva brojnim imenima poput kija, čija, elan vitala, Reikija, prane itd. Ova životna energija se nalazi i unutar ljudskog tela i omogućava prirodnu isceliteljsku sposobnost organizma koja teži balansu, harmoniji.

Reiki je tehnika kanalisanja univerzalne energije u cilju poboljšanja psiho-fizičkog stanja organizma. Osnovni efekat Reikija je vraćanje tela u ravnotežu kako bi ono isceljivalo samo sebe. Tokom Reiki tretmana uspostavlja se veza sa tom univerzalnom silom koja počinje da isceljuje osobu na svim nivoima bića.  Pomaže u podizanju fizičkog i mentalnog zdravlja i širi duhovnu svest.

Reiki se  može primenjivati na biljke, kao i na životinje.

Reiki je neškodljiv i ne može nikome da naudi. Univerzalna energija koja se kanališe je kreativna, stvaralačka energija. U njoj postoji urođena mudrost koja sprečava zloupotrebe. Ukoliko do toga dođe, energija se momentalno raspršuje.

Reč je o jednoj od najrasprostranjenijih i najpopularnijih isceliteljskih tehnika u svetu. Reiki se na Zapadu primarno podučava kao sistem lečenja. Tretman se vrši polaganjem ruku na određena mesta na telu, uglavnom na vrlo maloj distanci od tela. Kod tretmana drugima Reiki praktičar je samo kanal tj.samo prenosi isceljujuću energiju koju dobija. Ne dolazi do mešanja ličnih energija davaoca i primaoca energije.

Reiki podrazumeva kanalisanje univerzalne životne energije u cilju isceljenja na svim nivoima bića. Reiki se koristi kao sistem lečenja fizičkog, emocionalnog i mentalnog tela. Reiki je nežna energija koja utiče na uzroke problema, energetske blokade ili bolesti. Reiki može da regeneriše telo čoveka, kao i da ukloni strahove i traume. Ono što se najpre primeti nakon prvog tretmana je smanjenje stresa, relaksiranost i poboljšanje koncentracije, a sve drugo zavisi od otvorenosti pojedinca. Osoba će primiti onoliko energije koliko je spremna da prihvati.

Okruženje je puno stresa i preterana napetost šteti telu i umu. Svaki čovek je kanal za Univerzalnu životnu energiju, a može je propuštati tek kada se otvori za nju. Vremenom energetski kanali u čoveku postanu zapušeni. Treba ih otvoriti, a energetsko telo i energetske centre (čakre) uskladiti sa frekvencijom Reikija. Energija u telo osobe dolazi kroz teme i spušta se niz kičmeni stub, kroz takozvani energetski kanal, koji se sastoji od 7 međusobno povezanih energetskih centara, poznatih kao čakre. Životna energija se kreće kroz telo u vidu spirale u smeru suprotnom od kazaljke na satu, što je isti slučaj kao kod spirale DNK. Protičući kroz kičmeni stub, energija se širi u organizmu, popunjava svaku ćeliju i izlazi kroz minorne čakre na dlanovima i stopalima. Polaganjem ruku na telo, energija se dodatno i fokusirano usmerava u određenu oblast. Reiki veština omogućava proticanje kroz telo čoveka one količine životne energije koja je potrebna da osoba postigne psiho-fizičku harmoniju.

Reiki metoda nema štetna dejstva, niti može biti iskorišćena u negativne svrhe. Kompatibilna je sa svim postojećim veštinama i metodama lečenja, kao i sa tehnikama za duhovni rast, štaviše poboljšava njihov učinak. Reiki je čista univerzalna stvaralačka energija te ne prenosi niti prima negativnu energiju. Energije niskih vibracija i negativne energije ne mogu se prenositi kroz ovu vrstu rada.

Dodatne informacije o Reikiju…

“Reiki je grana tradicionalne medicine, odobrena od Ministarstva zdravlja Srbije i regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti“ – Službeni glasnik RS, br.107/05.

Reiki pripada tradiciji Japana. Dr Mikao Usui ga je obnovio početkom XX veka, a njegov učenik Hajaši je potom osmislio isceljiteljski sistem koji se danas praktikuje na Zapadu.

Reiki je vrlo efikasna metoda opuštanja i uklanjanja stresa. Osoba koja praktikuje Reiki, lakše se nosi sa stresom koji je posledica stečenih navika razmišljanja i ponašanja. Dugogodišnji praktičari Reikija lako prepoznaju svoja negativna stanja i odbijaju da se ponašaju automatski i uslovljeno, tj.ne prepuštaju se besu, brizi, neće biti neljubazni i sl.

Uticaj Reikija na pojedinca zavisi od otvorenosti osobe. Rezultati su uvek pozitivni, samo od osobe zavisi intenzitet. Ljudi često u toku tretmana osveste neke svoje probleme ili uzroke bolesti.

Reikijem se mogu tretirati i biljke i životinje.

Usui nije nikada Reiki smatrao isključivo tehnikom isceljivanja. U podučavanju je naglašavao potpunu samorealizaciju i harmoniziraciju života u celini kroz  1. isceljenje tela, 2. duha i 3. duhovni napredak. Sa tim ciljem Usui je formirao 5 principa Reikija:

1. Danas ne brinem;

2. Danas nisam ljut;

3. Danas sam zahvalan na svemu;

4. Danas radim pošteno;

5. Danas sam ljubazan prema svima.

Cilj ovih principa je da nam donesu mir, razumevanje i saosećajnost prema svima. Ovi principi imaju za cilj stvaranje jednog boljeg čoveka, svesnijeg i sposobnijeg za ljubav. Da bi se načela u potpunosti integrisala u naš život, mi moramo  živeti u sadašnjosti, probuditi svest u nama i negovati zdravlje svega što postoji. Jedino na taj način ljubav može postati naš način života.

Reiki je lako započeti no važno ga je jačati stalnom praksom. Reiki se može primiti tokom tretmana u direktnom kontaktu. Drugi način isceljivanja Reikijem je na daljinu, a rezultati su isti kao kod direktnog tretmana.

Reiki je za sve one koji žele da ostvare sebe u potpunosti, da spoznaju svoje maksimume, pa i da ih pomere. Za one koji žele da učine nešto istinski kvalitetno za sebe i svoje okruženje.